2012 var ett bra år för Örebro kommun

Idag diskuterade Kommunfullmäktige (bland annat) årsredovisningen för 2012. Jag tänker inte påstå att Örebro kommun är perfekt, långt därifrån. Men faktum är att år 2012 varit ett mycket framgångsrikt år (och 2013 ser nästan ännu bättre ut). Ungefär så här sa jag i mitt inlägg:

Örebro växer så det knakar. I augusti beräknas vi bli 140 000 invånare, 2019 är vi 150 000. Och kanske är det oppositionens roll att lyfta fram själva knakandet. Men visst är det lite tråkigt att höra?

I ett Örebro som växer skapas ju nämligen även mer resurser till skola, förskola, fritidsgårdar, kultur, äldrevård och annat. Mellan 1500- 2000 nya invånare per år. Varje ny skattebetalare ger cirka 50 000 kronor, totalt cirka 90 miljoner 2012!

Därför kan inget vara viktigare än att skapa tillväxt och nya jobb. Och därför är det så glädjande att vi hela tiden får nya stora företagsetableringar. Ett nytt IKEA ska byggas och XXL placerar sitt centrallager i Örebro, Truckstop är snart klart, efter beslut här i Kommunfullmäktige förra året. Och mycket annat.

Och styrningen av Örebro kommun fungerar överlag bra, även om vi självklart alltid måste arbeta för att åtgärda brister och förbättra kvaliteten. Som Gustav Möller sa: ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.”

I SKLs mätningar (Sveriges kommuner och landsting) får Örebro ett väldigt bra betyg. Den största förbättringen sedan 2010 har skett på området ”Politisk styrning och kontroll”. Det spelar roll vem som leder kommunen…

Och fler ser det positiva som händer i Örebro. Under 2012 har Örebro kommun uppmärksammats på många sätt, här är några exempel:

1. Pris av Samhall som ”Årets förhoppning” genom vårt arbete med sociala upphandlingar

2. Sveriges bästa skola: Stora Mellösa skola visar god kvalitet igen – pris för framgångsrik verksamhetsutveckling

3. Priset ”Årets förebyggande kommun” av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN)

4. Sveriges friluftskommun som utses av Naturvårdsverket (förra veckan vann vi samma utmärkelse igen)

Låt mig också nämna några exempel från samhällsbyggnadsområdet som ger skäl för extra stolthet. och som sker utan särskilda tillskott, för oavsett vad en del partier påstår så får inte Samhällsbyggnadsområdet några stora extra pengasäckar:

  • Trots begränsade resurser för underhåll av till exempel gator och parker så införde Tekniska Nämnden en potthålsgaranti som innebär att skador i gator och cykelvägar ska åtgärdas inom 5 arbetsdagar efter anmälan. Och i bred dialog med örebroarna rustas parker och mötesplatser, särskilt i de västra stadsdelarna.
  • Trots ett enormt tryck när det gäller bygglov och detaljplaner så lyckades Byggnadsnämnden planera för cirka 1100 lägenheter under 2012 och samtidigt förbättras ”kundernas” betyg på verksamheten. I stort sett hanteras 2 av 3 bygglov på mindre än 3 veckor från det att korrekta handlingarna skickats in.
  • Genom målmedvetet arbete lyckades både Fritid och turistnämnden och Kultur och medborgarnämnden öka nyttan för örebroarna: genom ökade öppettider på fritidsgårdarna, satsningar på motionsspår, förbättrad service till föreningslivet och mycket annat.

När Örebro växer så det knakar bidrar verksamheterna på samhällsbyggnadsområdet till att det knakar lite mindre och att det växer ännu lite mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *